Back to All Events

Religionernas roll i världspolitiken


Tisdagen den 26 oktober samlades vi igen i Sveriges Ambassad vid Salutorget med temat “Religionernas roll i världspolitiken”.

I det sekulära Europa är det svårt att förstå att trosfrågor spelar en stor roll i många länder och i många konflikter. Det gäller inte enbart islam, utan även hinduismen i Indien, buddismen i Myanmar, kristen väckelse i Kina och Latinamerika, ortodoxin i Ryssland och judendomen i Israel.

Inledarna var:

Ingmar Karlsson, ambassadör, författare och fil. dr. hc från Lund, som har publicerat över tjugo böcker i olika världspolitiska ämnen, senast en memoarbok (se recension via denna länk). Han är en färgstark och ibland omstridd debattör som varit diplomat bl.a. i Damaskus och Istanbul.

Sini Paukkunen-Mykkänen är diplomat på Utrikesministeriet och chef för dess enhet för planering och forskning. Hon har redigerat antologin ”Uskonto ja maailmanpolitiikka” (Gaudeamus 2019). Hon är fil. dr och har arbetat i Afrika samt med EU och med ryska frågor.

Elina Vuola är professor i systematisk teologi vid Helsingfors universitet (på engelska ”Global Christianity and Dialogue of Religions”). Hon har forskat bl.a. om Latinamerika och hon har vistats vid olika utländska universitet och har en lång publikationslista. Hon är även docent vid Åbo Akademi.

Earlier Event: September 20
En ny världsordning efter Afghanistan?