Back to All Events

Quo vadis ,Russia?


Som en följd av anfallskriget mot Ukraina är framtidsutsikterna för Ryssland dystra. Hur kriget än slutar och vilka säkerhetspolitiska beslut Finland än fattar, är det ett primärt intresse för oss hur grannlandet Rysslands framtid gestaltar sig. Finns det en väg tillbaka till en konstruktivare roll i världssamfundet? Hur skall ryssarna inkluderas i ett fritt och oberoende informationsflöde, internt och över gränserna?

NUPS medlemsmöte 12 april i Brages festsal var välbesökt och innehöll intressanta talaren.

Som gästföreläsare fungerade Meduzas chefredaktör Ivan Kolpakov. Han var en av de fyra oberoende ryska journalister som nyligen intervjuade president Zelenskij. Av tvingande omständigheter har Meduza nu sin bas i Riga.

Hur har Putin-regimens världsuppfattning och fiendebild uppstått och hur ser den ut? Vad avslöjar Putins krigsretorik? En av Finlands bästa Rysslandsforskare, bitr. professor Katri Pynnöniemi gav oss svar. Hon verkar vid Helsingfors universitet och Försvarshögskolan och har verkställt forskningsuppdrag för både utrikes- och försvarsministeriet.

De totalitära dragen i Ryssland har stegvis förstärkts och nya repressiva åtgärder införs. Vilken betydelse har arvet från Sovjet-tiden? Vilka är förutsättningarna för Putin-regimens kritiker att fortsätta verksamhet hemma i Ryssland? Författaren och översättaren Jukka Mallinen, tidigare ordförande i Finlands PEN-avdelning och stödjare av ryska dissidenter redan under Sovjet-tiden stod för det långa perspektivet.