Back to All Events

Untitled Event

Estland – Ukrainas vän och Rysslands granne

NUPS arrangerade den 14 april ett medlemsmöte vid Social- och Kommunalhögskolan. Temat var Estland och talare var ambassadörerna Margus Laidre och Hannu Himanen

Laidre blev i januari utvisad av Kreml och tvungen att abrupt bryta upp från sin post som Estlands ambassadör i Moskva. Laidre var ambassadör i Helsingfors då Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina år 2014 och stationerad i Moskva då kriget övergick i ett totalangrepp 2022. Laidre är en synnerligen erfaren diplomat med tidigare ambassadörsuppdrag i Stockholm, Tyskland, Vatikanstaten och Storbritannien. Hemma i Estland har han verkat som presidentens utrikespolitiska rådgivare. Laidre har doktorerat i historia vid Universitet i Tartu (Dorpat) och gett ut flera böcker.

Hannu Himanen var Finlands ambassadör i Moskva då Krim annekterades och kriget i Donetsk och Luhansk började 2014. Efter sina erfarenheter i Moskva publicerade Himanen boken ”Länttä vai Itää” år 2017 i vilken han argumenterade för Nato-medlemskap. Himanen har en lång diplomatisk karriär bakom sig som ambassadör vid FN i Genève och i Indonesien och som understatssekreterare i UM.