Back to All Events

USA efter mellanårsvalet - Quo Vadis?

NUPS arrangerade den 15.11.2022 ett möte i RIksdagens infocentrum vid Lilla Parlamentet. Mötets tema var mellanårsvalet 2022 och styrelsemedlem Mats Löfström fungerade som värd

Talarna var:

FD Oscar Winberg, också styrelseledamot i NUPS, är forskare i politisk historia vid Åbo Akademi och vid John Morton centret vid Åbo Universitet. För fyra år sedan var han gästforskare vid American Political History Institute i Boston. Han är även kolumnist vid Hufvudstadsbladet och återkommande expertgäst på Svenska Yle, inklusive i podd-serien Trump och hotet mot demokratin om mellanårsvalet 2022.

Pol. mag. Ville Hupa återvände från New York i augusti 2022 efter att ha arbetat i tre år som Svenska Yles USA-korrespondent mellan 2019 och 2022. Han har drygt tjugo år bakom sig som journalist, de senaste femton på Svenska Yle med olika uppdrag. Hupa har länge följt med den politiska utvecklingen i USA.

Sanna Torén Björling, journalist på Dagens Nyheter, och tidningens USA-korrespondent 2013-14. Hon kommenterar regelbundet amerikansk politik och har skrivit två böcker om USA: ”Allt vi har gemensamt”, en reportagebok om den politiska polariseringen där; och ”Supermakten. Vad varje svensk bör veta om USA”, tillsammans med forskaren Frida Stranne. På DN har hon även tillhört bland annat politik- och kulturredaktionerna, och programlett DN:s podcast. Under våren 2022 rapporterade hon från Ukraina. Hösten 2022 tillbringade hon tre veckor i USA, för att studera politiseringen av det amerikanska rättsväsendet, samt för att rapportera om striden om aborträtten.

Earlier Event: October 11
Taiwan i stormens öga
Later Event: December 8
Finlands NATO-medlemskap i praktiken