Back to All Events

Finlands NATO-medlemskap i praktiken

NUPS arrangerade ett möte 8.12.2022 i Danmarks ambassad. Temat för mötet var Finlands kommande NATO-medlemskap och Danmarks ambassadör Jakob Nymann-Lindegren fungerade som värd.

Talarna var:

Danmarks förra Nato-ambassadör Michael Zilmer-Johns delgav oss danska erfarenheter av att fungera som Nato-medlem. Han fokuserade på Natos betydelse för säkerheten i Östersjöområdet och Arktis, USA:s förväntningar i relation till Europa och det s.k. 360 graders ansvaret – samt självfallet kärnvapenfrågan ur dansk synvinkel.

Zilmer-Johns har verkat bl.a. som utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare åt statsminister Anders Fogh-Rasmussen, rådgivare åt EU:s höga representant Catherine Ashton och som statssekreterare vid utrikesministeriet. Nyligen ledde han arbetet med en vitbok som underlag för Danmarks färska försvarsredogörelse.

Brigadgeneral Sami Nurmi vid Försvarsministeriet inlede om de finska förberedelserna för medlemskapet vad beträffar försvarspolitik, militärstrategi och resurser. Tidigare har Nurmi verkat som huvudansvarig för de Nationella Försvarskurserna, vid EU:s militära stab och som bitr. försvarsattaché vid ambassaden i Washington och som bataljonskommendör vid Nylands Brigad.

Earlier Event: November 15
USA efter mellanårsvalet - Quo Vadis?
Later Event: January 13
Kriget i Ukraina