Back to All Events

Möte om Tyskland

Måndagen den 27.2.23, på årsdagen efter Förbundskansler Scholz Zeitenwende-tal i Förbundsdagen, samlades knappt 100 NUPS-medlemmar i den sk  Europasalen för att lyssna till Tysklands ambassadör Konrad H. Arz von Straussenburg, Ambassadör René Nyberg och redaktör Helena Petäistö  som talade om vad Zeitenwende inneburit för den tyska säkerhetspolitiken och Europapolitiken. Scholz' " Zeitenwende"-tal innehöll bla åtaganden att höja anslagen till det tyska försvaret med 100 mrd € och att nå upp till Natos 2 %  mål samt ett kraftigt fördömande av Ryssland, särskilt Putin och ett starkt stöd för Ukraina.

Ambassadör Arz von Straussenberg gav en exposé om hur de tyska- ryska relationerna utvecklats i ett långt perspektiv, men särskilt  hur återföreningen efter Berlinmurens fall hade krävt dialog med Ryssland, bla för att få trupper återdragna  från Östtyskland, och att  det i den belysningen också var i tyskt intresse att Ryssland skulle moderniseras. 

Omorienteringarna efter 24.2 har i många avseenden varit krävande, både mentalt, fiskalt och när det gäller politiska åtgärder konstaterade han.

Ambassadören belyste också hur Tyskland tagit ett aktivt ansvar i försvaret av Natos östra flank, men berörde samtidigt hur kraftigt eftersatt den tyska armén är. För att fylla de nuvarande vapenförråden på ett relevant sätt behövs det redan 20 mrd av de 100 mrd € som reserverats.  30 mrd € har anslagits för att skaffa F-35 jaktplan. Också energifrågor berördes.

Under det föregående veckoslutet hade en manifestation för fred ägt rum i Berlin, betydligt mindre än motsvarande för Ukraina, men intressant nog hade både yttervänster och ytterhögerelement skönjts i manifestationerna, ävenom man försökt dölja högerns insats.

Ambassadör Nyberg berörde i sin intressanta historiska betraktelse bla de olika sovjetiska förslagen visavi Tysklands ställning, inklusive "the battles for the German soul" under det kalla kriget. Han beskrev  också hur Tyskland blev beroende av rysk gas samtidigt som gasen främjade den ekonomiska tillväxten i Europa. Han noterade att också under Putin kämpar Ryssland för att hindra Tyskland att inta den ledande rollen i Europa. Men å andra sidan har Förbundskansler Scholz  "outsourcat" till USA utformningen av den grundläggande strategin i den pågående krisen. Nyberg ville dock ge Scholz "the benefit of the doubt".

Redaktör Helena Petäistö berörde relationerna mellan olika generationer av tyska och franska ledare, och fann det olyckligt att det verkar som om dialogen inte är fungerande idag.Det dröjde tex länge innan Macron fick någon tysk respons på sina förslag om reformering av EU, men Scholz har genom sitt tal i Prag i augusti 2022 ändå kommit med ett svar. Hon berörde bland annat hur det gick till när Mitterand och Kohl lärde känna varandra. Petäistö karaktäriserade Helmut Kohl som den största Europén, eftersom han fick Tyskland att ge upp D-marken, som var en stark identitetsmarkör för landet.. Hon frågade också om det fransk-tyska ledarskapet för EU är passé.

Många andra aspekter berördes också i diskussionen, men intressant var det också att notera att den sk Weimartriangeln verkar fungera, dvs samarbetet mellan Tyskland, Frankrike och Polen, och det är viktigt att notera med tanke på utvecklingen i Europa.

Earlier Event: January 13
Kriget i Ukraina